Skal en EKO

Wat heeft Skal met EKO te maken zult u zich afvragen?

Om te beginnen is EKO een beschermd keurmerk waarmee wordt aangegeven dat de productie van de voedingsmiddelen geheel volgens biologische productiemethode plaatsvindt. De controle op de EKO producten vindt weer plaats via de organisatie Skal. De Skal organisatie is gevestigd in Zwolle, telefoonnummer 038-426 81 81. Skal geeft richtlijnen af waaraan iedere producent moet voldoen. De waarborg dat Skal-gecertificeerde producten van biologische oorsprong zijn, geeft de consument de garantie dat het gaat om een (h)eerlijk natuur EKO product.

Ons Skalnummer is 022425.

Wanneer is een product EKO waardig?

 Het gaat er op de allereerste plaats om dat er geen giftige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en óók geen kunstmest. Alles moet op de meest natuurlijke wijze zijn gegroeid. Maar ook bouwland of grasland waar jarenlang op gangbare wijze is verbouwd, moet als biologisch worden aangemerkt. Wij kunnen niet zomaar van productiewijze veranderen. Eerst komt er een periode van omschakeling waarna men het zogenaamde Skal-certificaat ontvangt. Zodra iemand Skal gecertificeerd is, mag hij het EKO keurmerk voeren.

EKO gecertificeerd

Zo zijn alle rundveeproducten van Ko-Kalf EKO gecertificeerd. Dit geeft ons de verplichting om, waar het ook maar mogelijk is, duurzaam om te gaan met de grond, de dieren, de mensen en de bedrijfsmiddelen. Dat begint al bij het zaad dat wij gebruiken. Dat moet ook EKO gecertificeerd zijn en ieder najaar gaan wij al op zoek om het EKO zaad voor het nieuwe jaar te verkrijgen. Dat lukt niet altijd en als er geen EKO zaad verkrijgbaar is voor een bepaald gewas, dan is het mogelijk om via Skal een ontheffing te verkrijgen. Skal gaat daar zeer spaarzaam mee om. En terecht!! Want zo wordt er bevorderd dat steeds meer zaadproducenten EKO zaden gaan leveren.

Mest

Maar Skal houdt niet alleen controle over de zaden, zij stimuleert ook de regelgeving om toch vooral de dierlijke mest die gebruikt wordt op het bouwland zoveel mogelijk biologische mest te laten zijn van EKO bedrijven. Wij als Ko-Kalf gebruiken volledig onze eigen EKO ruige stalmest van onze eigen runderen. 

EKO kroketten en bitterballen

Onze EKO kroketten en bitterballen zijn bereid met 100% EKO rundvlees van Ko-Kalf, 100% biologische kruiden van De Weerd Specerijen B.V. uit Steenwijk en 100% EKO meel van boerderij Kanaän uit Wieringermeer. Dat proeft u, dat ziet u (het biologische paneermeel is donkerder van kleur). Kijk verder op onze website voor informatie over ons EKO rundvlees en onze EKO kroketten en bitterballen. Kies voor de natuur. Kies voor het platteland. Kies voor voedsel wat geproduceerd is zonder kunstmest, zonder giftige stoffen, zonder dat er gemanipuleerd is met de zaden en het gewas.