Ko-Kalf EKO boerderijen op de Veluwe

Wie zijn wij?

Ko-Kalf is een bedrijf dat dier- en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Een bedrijf  dat principieel producten op de markt brengt van absolute topklasse. Om dit te bereiken wordt een veestapel gehouden van het ras Fleckvieh. Dit is een dubbeldoelras dat melk en vlees levert van uitzonderlijke kwaliteit.

Alle dieren worden gehouden volgens de biologische veeteeltprincipes.  Biologisch boeren betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De dieren krijgen biologisch veevoer en er zijn strenge eisen ten aanzien van hun behandeling. Daarnaast wordt er wisselteelt toegepast, zodat de bodem niet uitgeput raakt. De biologische landbouwmethode is gericht op hoge kwaliteit, duurzaamheid en puur natuur. Biologische boeren gebruiken alleen natuurlijke mest en zorgen dat planten en dieren een natuurlijke weerstand opbouwen en de tijd krijgen om rustig te volgroeien. De dieren lopen ’s zomers in de wei en ’s winters in een frisse stal die bedekt is met een dikke laag stro. Van begin tot einde houden wij de dieren binnen ons eigen bedrijf. Zodoende weten wij altijd wat voor “vlees wij in de kuip hebben”.

De dieren

In de stal en op het land lopen koeien van het ras Fleckvieh, ook wel Simmentaler genoemd. Een ras dat bekend staat om de levering van topkwaliteit van zowel melk als vlees. De kalfjes blijven op ons bedrijf en worden in groepen gehuisvest. De vrouwelijke dieren worden gefokt voor de melkproductie, de stiertjes worden afgemest voor de vleesverkoop. ’s Zomers lopen de dieren in de wei,  ’s winters leven de dieren in de pot- of in de hellingstal met volop bewegingsvrijheid en frisse lucht. De vogels maken daar ook dankbaar gebruik van: in het voorjaar zijn er vele zwaluwnesten. Ook broeden er ieder jaar kerkuilen in drie kasten.

Er worden geen preventieve maatregelen genomen tegen ziekten via inentingen of mengstoffen in het voer. Alleen in uiterste noodzaak wordt er in overleg met de dierenarts gebruik gemaakt van medicijnen of antibiotica.

Het voedsel

Om een goede penswerking te bewerkstelligen, worden de dieren in de winter gevoerd met kuilgras met heel veel structuur. Deze structuur ontstaat door het gras helemaal te laten uitgroeien tot een lengte van ruim 50 cm met het zaad er in. Dit betekent dat op een groot gedeelte van onze weilanden de eerste snee gras gemaaid wordt na 15 juni. Dat heeft vele voordelen. In die eerste snee zitten de meeste vitaminen en mineralen. Omdat er veel grasstengel en kruiden in zit, moet de pens van de koe volop werk leveren voor het verteren van het voedsel. Daar dit proces langer duurt, worden alle voedingsstoffen beter benut. Het maaien van de eerste snee hooi na 15 juni heeft nog een groot voordeel. De weidevogels hebben dan namelijk volop tijd om hun vogelnesten met eieren te laten uitkomen en de jongen groot te brengen. Ook jonge hazen en konijnen hebben in dit hoge gras een veilige schuilplaats. In ieder weiland groeit helaas ook onkruid, zoals smeerwortel en distel. Omdat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden wordt alles handmatig verwijderd. Voor het wild worden de slootkanten en de randen van het weiland niet weggemaaid. Onze dieren worden bijgevoerd met maïs, klaver, gerst en luzerne. Het meeste hiervan verbouwen wij zelf op biologische wijze, dus zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Het water dat de dieren drinken komt uit eigen bronnen, met een diepte variërend van 80 tot 100 meter om zo zuiver en helder drinkwater te verkrijgen.