Geen genetische manipulatie bij Ko-Kalf

Bij ons geen genetische manipulatie

De wetenschap ontdekt steeds weer nieuwe methodes om de productie van goederen en grondstoffen te verhogen. Bij koeien die voor de melk worden gehouden zie je bijvoorbeeld dat door specifieke fokkerijdeskundigheid de dieren steeds meer melk geven. Het worden topatleten op het gebied van de melkgift en daardoor bijzonder kwetsbaar voor ziekten én de gemiddelde leeftijd voor zo’n topatleet is ook niet hoog. In de biologische landbouw en veeteelt vragen wij ons dan ook regelmatig af of dit wel is wat je “natuurlijk” kunt noemen. Want voor zo’n melkgift per dier moet ook specifiek gezocht worden wat voor voedsel de dieren gegeven moet worden om te kunnen presteren. Zo ziet men steeds minder grasland met bloemen, kruiden, oude grassen en bodemleven. Juist bij een biologische boer ziet u het tegenovergestelde; niet de maximale productie, wel veel bloemen en kruiden, zo min mogelijk vernieuwing van het grasland en vooral geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, zodat er een beter bodemleven ontstaat.

Wat doet genetische manipulatie?

Bodemleven kan ook kapot gemaakt worden door genetische manipulatie. Een heel bekend voorbeeld zijn de duizenden hectares sojabonen die verbouwd worden in Zuid Amerika. Het zaad is zodanig genetisch gemanipuleerd dat het spuiten met round-up (dit is een middel om alles wat groeit dood te spuiten) geen invloed heeft op de soja planten. Moet u zich voorstellen dat de wetenschap de planten zó genetisch gemanipuleerd heeft dat een allesdodend middel geen invloed heeft op die gewassen waar dat niet gewenst is. Die genetisch gemanipuleerde soja komt met vrachtschepen vol de wereld over en dient vooral als voeder voor varkens, kippen, kalveren etc. Wat voor invloed dat uiteindelijk heeft, daar is nog niet zoveel over bekend. Degenen die hun geld verdienen aan genetisch gemanipuleerd voedsel stellen dat het totaal niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Maar dat is van veel producten gezegd totdat het tegendeel bleek.

Wanneer stopt het?

In de biologische sector willen wij niets te maken hebben met genetisch gemanipuleerde producten. Waar is het einde van genetische manipulatie? Straks wordt er genetisch gemanipuleerd om extra grote vruchten te krijgen of granen of maïs. Dit om de productie te verhogen of ziekteresistent te maken. Moet u zich voorstellen: genetisch gemanipuleerde kersen ter grootte van pruimen die minder snel rotten en waarvan de smaak ook genetisch gemanipuleerd wordt beïnvloed. Wij zouden het geweldig vinden dat het op de verpakking van vlees en levensmiddelen komt te staan wanneer er grondstoffen zijn gebruikt die genetisch gemanipuleerd zijn ontwikkeld of in het voer zijn gebruikt. Maar daar is geen belang bij in de grote industrie. Want heel veel consumenten zullen zich dan afvragen of zij echt wel genetisch gemanipuleerd voedsel willen eten. Eén ding is zeker… in de biologische sector zijn wij wars van alles, maar dan ook alles wat met genetische manipulatie te maken heeft. Ons EKO rundvlees, onze EKO rundvlees-kroketten en -bitterballen én onze EKO melk zijn 100% natuurzuiver. Dat weten steeds meer bewuste consumenten te waarderen. Dat stimuleert ons om door te gaan en verantwoord te zorgen voor de dieren, de mensen én moeder natuur.